Maak kennis met de Pantoufdieren

Het leven op een sanctuary is een leven met een glimlach en soms met een traan.

Regelmatig moeten we afscheid nemen van een dier of komen er dieren bij.

We proberen ons overzicht zo actueel mogelijk te houden, doch kan het soms zijn dat het overzicht niet up to date is.

Onze excuses hiervoor.

 

TOA       DALTON    UALAN    MAI   (in volgorde van de foto's)

Onze honden zijn ieders hartendiefjes.  

Elk hebben ze een bijzonder verhaal. 

Dalton, Ualan en Toa werden geadopteerd uit het asiel van Tienen.

Dalton zat er als puppie maar is inmiddels onze senior.

Toa was nog niet gesteriliseerd maar daar zorgden we zelf voor.

Mai is onze puber, ze kwam vorig jaar over gevlogen uit Spanje alwaar ze in een dierenasiel verbleef. Dankzij de vzw Spanish Dogs Rescue konden we Mai in onze sanctuary een forever home geven.

 

FLOYD

 

Floyd kwam in onze vzw terecht via een opsporingsbericht. Hij was weggelopen en doolde meer dan 10 dagen rond.

We sloten ons aan bij het zoekteam en elke avond gingen we er op uit om hem te zoeken.

Eén keer troffen we hem aan  maar zijn angst was zo groot dat hij wist te ontkomen.

Na 12 dagen zwerven en vele kilometers in de poten kon hij uiteindelijk gevangen worden .

Zijn baasje zou hem terug sturen van waar hij kwam ….. een broodfokker !

Dit konden we niet laten gebeuren.

We boden Floyd (die toen nog anders noemde) een nieuwe thuis aan. De broodfokker trachtte nog even stokken tussen de wielen te steken maar dat is nu verleden tijd. Een aantal tanden moesten meteen verwijderd worden wegens diepgaande slijtage door te bijten op hard materiaal zoals de spijlen van een ren.

Vier jaar lang leefde Floyd in een kleine ruimte, zonder uitdaging, zonder veel menselijke contacten, ….. hij kent niets van de wereld.

We hebben met hem gewerkt rond zindelijkheid en trachten elke dag zijn zelfvertrouwen te versterken.

VIC

 

Op een dag kregen we telefoon van een ouder van een pantouffeljongere dier vroeger naar de vzw kam en dit omdat het slecht ging met één van hun honden.  Vic was op sterven na dood. Met een hond in septische shock , graatmager en vol doorligwonden, vertrokken we met een afstandsverklaring met Vic in de koffer van onze wagen naar onze dierenarts.

Vic verbleef er 10 dagen , met ups en downs. Het werd een lange zoektocht naar de oorzaak van wat hem zo ziek had gemaakt.

Vic heeft een ontsteking in de aders van het hersenvlies.

Een langdurige cortisonebehandeling is noodzakelijk.

Vic kreeg nog verschillende kwaaltjes er bovenop. Door de diepe doorligwonden nam hij antibiotica waarop hij dan weer een drugreactie deed.

Om bij te komen (hij zakte weg tot 25kg terwijl hij er 50 zou moeten wegen) krijgt hij eiwitrijke voeding en hier krijgt deze jonge kerel dan weer groeipijnen van.

Behandeling, wondverzorging, pijnstilling en heel veel mental empowerment ……   we zijn samen met Vic blijven vechten.

 

Om de kosten van zijn behandeling en revalidatie te kunnen betalen hebben we een crowdfunding op gestart.

Bedankt aan iedereen die bijna dagelijks zijn avonturen volgt op onze facebookpagina en die een bijdrage heeft gestort om deze knapperd er door te krijgen.

Of Vic op de hoeve zal blijven wonen en er definitief zijn mandje krijgt ? Dat wachten we nog even af 

JUUL , FLOCON , BOLLEKE , …. en hun vriendinnetjes en vrienden

In de sanctuary hebben alle kippetjes een naam. Momenteel scharrelen er 7 kippetjes.

Behalve Juul werden alle kippetjes geadopteerd via de vzw Red een Kip - locatie Meerhout.

Deze kippen komen uit de eierfabrieken waar ze op elkaar geplakt moeten leven, gemanipuleerd voedsel krijgen waardoor ze aan de lopende band eieren leggen, waar ze op de leeftijd van 18 maanden richting slachthuis vertrekken.

Bij aankomst hebben ze vaak geen pluimen meer, hun kam is amper roze, …. kunnen zo een zieke kippen wel gezonde eieren leggen ?

De kippen herstellen doorgaans goed, we merken wel dat ze sneller ziek worden dan onze Juul.

Juul is de enige kip die niet uit de eierfabriek komt. Eigenlijk weten we niet van waar ze komt. Na een storm belandde ze in onze wei, ze woont nu al 7 jaar in de sanctuary.

 

Sinds 2018 wonen er ook 2 hanen op de vzw : Sheldon en Raymond. Ze hebben het helemaal naar hun zin tussen al hun dametjes.  Helaas hebben we in de lente afscheid moeten nemen van 3 van onze kippetjes , alsook van onze lieverd Raymond.

 

 

TOFU   IKIGAI   COUSCOUS    SUSHI
Geheel onverwacht belandden in er september 2015 plots een gezinnetje poezen in de Pantouftuin. Een zwerfkat kreeg er 4 kittens. We konden ze na wat kunstgrepen vangen in de bench en hebben moeder en kittens 10 weken lang verzorgd zonder dat ze te veel hinder hadden mens en dier.  Na 2 dagen was er 1 kitten op onverklaarbare wijze verdwenen. De dierenarts sluit niet uit dat mama haar kitten opat.

De nacht na de vangst , vonden we nog een klein poesje, een hele vlooienbol,  van enkele weken oud.  Ze kon al zelfstandig eten en we hielden haar binnen om haar te laten wennen aan een leven in huis met hond en kind.

Na 10 weken verzorging bleken alle kittens  dametjes te zijn.

De zwerfpoes en 4 kittens (3 + 1) werden allen op onze kosten gesteriliseerd.

We doopten de zwerfpoes Free en lieten haar weer genieten van haar vrijheid. Nu woont ze bij de buurvrouw die zich liefdevol om haar bekommert.

Daar eerdere poezen op de hoeve maar een kort leventje hadden - koning auto op de weg ….. werden deze  kittens binnenshuis groot gebracht.  Het zijn echte genietertjes maar ze houden niet zo van ongekende mensen.

 CAVA
Cava , ons paardje, is een bijzonder verhaal.

We zochten gezelschap voor pony Fleur en zagen bij toeval een oproep waarbij dit paard te koop werd aangeboden.

We doen dit niet gauw en zijn geen voorstanders om een paard zo maar uit de hand te kopen.

Ze  zag er erg ongelukkig uit, ze was bang, ging lopen van haar verzorgers in de wei, struikelde over haar eigen hoeven, werd met de zweep geslagen toen ze ons wilden tonen dat ze mooi kon draven, aanrakingen aan het hoofd kon ze niet verdragen .....  

We besloten dit paardje een forever home te geven op onze sanctuary en veranderden haar naar naam in Cava.

Het heeft een tijdlang geduurd alvorens ze mensen weer vertrouwen kon en soms is ze nog erg op haar hoede.

Desondanks kan ze genieten van knuffels en massages.

Nooit geen zweep meer, nooit geen bit meer tussen de kiezen, ….

 

FLEUR        KYNON      TORQUIL

Pony Fleur komt niet uit opvang en ze werd goed verzorgd bij haar vorige eigenaars.  Door omstandigheden zochten ze een nieuwe woonplek voor haar en dat is onze sanctuary geworden.  Fleur is onze eerste pony.  Een echte hartendievegge.  Deze winter werd ze voor de 3de keer op rij ziek. Vuurwerk bij oudjaar heeft haar erg doen schrikken waardoor ze door haar pijn heen rende , haar toestand ging nadien zienderogen achteruit.  Fleur is door het oog van de naald gekropen, we dachten ook even dat we haar niet meer konden helpen.  We zijn blijven doorzetten, balans zoeken tussen ons brein en ons hart.... we hebben haar er doorheen geholpen , samen met haar wilskracht zijn we er voorlopig geraakt.  De behandeling heeft 4 maanden geduurd, elke dag medicatie. Ze kreeg ook shiatsumassages , rust, knuffels, ….  en een streng aangepast dieet. De andere pony's diëten mee, het groepsgevoel is erg belangrijk bij paarden en pony's.

Kynon en Torquil werden beiden geadopteerd uit het Opvang-en zoogdierencentrum in Zolder.

Kynon is al een oude knar met hengstenstreken en  hij is superlief. Hij is al op leeftijd en dat is ook de reden waarom hij in opvang belandde.  Gelukkig mag hij bij ons gewoon oud worden zonder verwachtingen.

Torquil is een jonge pony van 5 jaar  die mensenschuw was, maar hij is heel nieuwsgierig en wil alles gezien hebben. Ondertussen legde hij al een hele weg af en is hij een lieve knuffelpony geworden.

DISTEL     NETEL     KLAVER     ARTEMIS     PORTHOS   ARAMIS

 

 

Sinds augustus 2015 huppelen ook onze 3 bokjes Netel, Distel en Klaver in de weide. Ze werden gered van de slacht.

Zoonlief ging  met de school op plattelandsklasse en was helemaal vertederd door de kleine bokjes (toen maar enkele weken oud) die hij er in de armen hield.

Helaas werd tijdens plattelandsklasse niet het hele verhaal verteld.... deze lieverds, 3 jongetjes, zouden naar het slachthuis gebracht worden.

Geitjes geven melk waar je kaas van maakt , maar waar dienen bokjes voor ?

We besloten de boer te bellen en als gebaar naar onze zoon toe, dat je ook bokjes een fijn leven geven kan, besloten we dat ze naar onze sanctuary mochten komen.

De kleintjes zijn ondertussen stevige kerels geworden die ons op de proef stelden tijdens hun pubertijd maar inmiddels zijn ze super lief.

Overdag lopen ze met de kippetjes mee op de weide en elke avond gaan ze naar hun eigen nachtverblijf. 

 

In mei 2019 verwelkomen we de 3 bokjes Artemis, Porthos en Aramis.

Deze werden aan de vzw afgestaan tengevolge van een scheiding waarbij deze kerels niet meer de nodige zorgen kregen die ze nodig hadden.

 

 

 

 

BARABAS      GOBELIJN    PHYNTIS VAN SPARTA      JEANNE D'ARC     NIETZE      PLATO      SOCRATES    PYTHAGORAS

 

PYRRHO    en  d'ARTAGNAN

 

Sinds de herfst van 2015 wonen in en rond onze poel en weides 4 eendjes. 

Ook de  eendjes werden geadopteerd bij Red een kip vzw - locatie Meerhout

Ze genieten van een rustig levendje hier op de Panfouf sanctuary.

 

In 2018 is de eendenfamilie uitgebreid met nog 5 opvangeendjes uit Meerhout en begin mei 2019 werd eend 'd'Artagnan toegevoegd aan de duckfamily. Deze eend werd na een scheiding aan haar lot over gelaten en is samen met pony Luna en bokjes Porthos, Aramis en Artemis naar de vzw gekomen.

BAS     WOLF    LILY  

 

In de sanctuary  grazen er 3 bejaarde schaapjes waarvan 1 ooi en 2 hamels. In 2018 moesten we helaas afscheid nemen van Nientje die plots hartfalen kreeg , begin 2019 namen we ook afscheid van Loup waarvan de niertjes niet meer werkten. 

Deze  schaapjes zijn het begin geweest van deze sanctuary.

We weten dat we ze geen jaren meer bij ons gaan hebben. Dat stemt ons droef. Anderzijds hebben ze het hier goed gehad en bleven ze gespaard van het lot van velen soortgenoten.

Ook zij krijgen graag een knuffel.  

 

SAM  

 

Sam woont sinds eind 2018 op de vzw. Ze leefde 4 jaar op een weide alleen tot deze mensen noodgedwongen moesten verhuizen en Sam kon niet mee. Om te voorkomen dat zij in het slachthuis zou belanden werd Sam opgenomen in onze Pantoufdierenfamilie. Ze is veel jonger dan de andere schaapjes en erg schuw van mensen ….beetje bij beetje en op haar tempo zal het vertrouwen groeien.

 

 

SAMOER - HAAI

In onze sanctuary is ook een kleine waterschildpad die inmiddels al heel wat minder klein is.

Vaak worden deze diertjes als geschenk gegeven maar zijn ze ongewenst. Lief wanneer ze klein zijn, doch een last wanneer het verblijf proper moet gemaakt worden en wanneer ze groeien en een groter verblijf nodig hebben.

Onze Haai kan in onze sanctuary blijven wonen.

GUUS        FONS

Guus en Fons wonen sinds juli 2018 op onze sanctuary. Voorheen waren ze cadeau gegeven aan mensen , verbleven ze in een veel te kleine ruimte. Omdat ze altijd uitbraken en de mensen niet wisten waar naartoe met Guus en Fons vroegen ze aan hun dierenarts om deze lieverds in te slapen. De dierenarts vond het niet gepast om gezonde biggen te euthanaseren en zo zijn grote dierenvrienden in actie geschoten om Guus en Fons een tijdelijk plekje te geven bij Forrest & Friends in Bekkevoort.  Vandaaruit werd er voor hen een forever home gezocht en die hebben ze inmiddels gekregen bij ons op de vzw.  Guus en Fons , iedereen houdt van ze . Ze zijn ook "O zo lief"  en echte knuffelberen. Ze genieten van aaikes op hun buik, van zon en modderbadderen  

YAKARI

Het is al 10 jaar geleden dat deze knapperd uitgeput op onze sanctuary , bijna letterlijk, uit de lucht kwam vallen.

Deze valkparkiet is geen inheemse vogel en kan onze winters niet overleven.

We besloten hem een forever home te geven,  weliswaar in een kooi.

In overleg met de dierenarts gingen we op zoek naar een vriendje voor Yakari. Nog steeds zijn Yakari en zijn matje Watou onafscheidelijk.

We hopen dat de import en het kweken met exotische vogels in ons land stopt. Geen enkele vogel zou in een kooi moeten leven.

EN TENSLOTTE ONZE TALRIJKE KOESTERGASTEN…

 

Regelmatig hebben we koestergasten... elke dag eigenlijk. Soms zijn er ook koestergasten gewond of brengen mensen uit de buurt een gewond inheems diertje binnen. We gaan dan altijd na of we het dier zelf kunnen laten aansterken en weer vrij laten op de plaats van de vondst. Indien het dier te verzwakt is of te zwaar gewond , brengen wij het met veel liefde naar het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek  alwaar het de nodige medische verzorging toe gediend krijgt.