voeding en materiaal  doneren

Wil je helpen door de maag van onze dieren mee te vullen ? Dat kan.

We vatten hieronder samen wat onze vrienden eten en dan kunnen jullie een gerichte keuze maken. Het zou jammer zijn om wat lekkers te voorzien dat onze dieren niet lusten of waar ze allergisch op reageren of ziek van worden.

 

DE PONY' S :  Onze pony's eten voornamelijk hooi !  Onze pony's krijgen het hele jaar door hooi bijgevoederd.

Heel af en toe krijgen ze eens een worteltje , een appeltje of een stukje biet.  

Fleur is meermaals hoefbevangen geweest, heeft ook diabetes en astma..... we letten dus extra goed op met wat we de pony's te eten geven. Het hooi bv proberen we ook steeds van de 2de snede te hebben omdat het minder eiwitten bevat.

Jaarlijks spenderen we gemiddeld 2500€ aan hooi (3€/bot)

 

DE HONDEN :  Sinds 2/2020 zijn we voor onze honden volledig overgeschakeld op "natte voeding". Al onze honden krijgen YUNA-worst te eten. Deze zijn in 4 smaken verkrijgbaar . Ze zijn los te koop per worst of per doos van 10. Een doos kost ongeveer 25€. We hebben 6 worsten per dag nodig om elke hond de dagelijks aanbevolen hoeveelheid te geven. Reken zelf maar even uit ….

YUNA- worsten zijn te koop in Horta-winkels.

De honden krijgen tussendoor ook versnaperingen. Verschillende snacks zijn mogelijk. Ze zijn verzot op de vegetarische snacks (ook te koop bij Horta).  Wat we vermijden te geven plakkerige sticks. Deze worden vaak aanbevolen voor de tanden te reinigen maar plakken erg in de mond.  Ook kluiven van gebleekte huiden geven we niet. Velen zijn chemisch zo zwaar behandeld dat ze niet meer gezond zijn.

 

DE VARKENTJES :  Onze knorries krijgen dagelijks elk een schep muesli (merk Versele-Laga te koop in de Horta). Andere reeds samengestelde voeding lusten ze niet, pellets eten ze evenmin. 

Voor de varkentjes voorzien we wekelijks 1 zak van 20 kg. Ze krijgen ook regelmatig wat hooi om te eten en groenten.  We krijgen bijna wekelijks groentenresten van een lokale groentenboer. Vele groenten koken we eerst af alvorens ze aan de varkentjes te serveren. Ze krijgen ook rauwe groenten zoals sla en komkommer , en fruit.  Een vers banaantje in de ochtend maakt dat hun start vreugdevol start.

We geven hen geen schillen van citrusvruchten, schillen van banaan -meloen -ananas.

We geven hen geen tomaten, noch uien of look.

Ze zijn verzot op noten.

In het najaar doen we steeds een oproep voor noten en pompoenen.

Hoewel varkentjes alleseters zijn, krijgen ze in geen geval vleeswaren.

Het is zelfs bij wet verboden hen vlees te geven.

 

DE KIPPETJES en EENDEN en GANZEN :  De kippetjes en eenden delen hetzelfde verblijf en krijgen gelijktijdig eten. Ze krijgen net als de varkentjes dagelijks een groenten/fruit- maaltijd. Naargelang het aanbod en het weer worden de groenten voorafgaand afgekookt. Dagelijks worden de kippen-en eendeneieren (onze ganzen leggen er nog geen) geraapt. Deze worden meteen mee afgekookt en de volgende ochtend krijgen de dieren ze terug om op eten. Zo halen ze energie uit hun eigen eitjes.

Ze krijgen ook dagelijks in de ochtend en in de avond voor ze op stok gaan een granenmengeling. 

Wil je graantjes voor onze kippen en eenden voorzien, waar dan op letten ?

We nemen voeding zonder toegevoegde legkorrels.

We hebben voorkeur voor voeding met gemalen granen (hele maïskorrels eten ze vaak niet op) én verrijkt met steentjes.

Voor de eenden en ganzen wisselen we regelmatig af met speciale voeder voor watervogels.

Voor de kippen en eenden voorzien we wekelijks 2 zakken van 20kg.

 

SCHAAP EN BOKJES : ze krijgen elk een aangepaste muesli van het merk Versele-Laga. Ze verkiezen de muesli boven de pellets. Opgelet , voor de bokjes en de schapen zijn er aparte zakken. Niet alle ingrediënten van de bokjesvoeding zijn geschikt voor schapen. Integendeel, ze kunnen er erg ziek van worden.  Voor het schaapje komen we toe met 1 zak  van 20 kg voor 2,5 weken - voor de bokjes hebben we 2 zakken van 20kg per week nodig.

De bokjes en schapen krijgen in de winter ook wat voederbieten bij en natuurlijk hebben ze dagelijks een portie hooi om te herkauwen.

 

DE KONIJNEN : De reuzen krijgen elke dag 1 schep samengestelde pellets (merk Versele -Laga) en gedroogde kruiden/fruit/takken/…. (indien voorradig), daarnaast maken we hen elke dag een "koude schotel" klaar met knabbelgroenten. 

Tussendoor krijgen ze ook wel eens een knabbelstick. We bieden hen ook regelmatig hooi aan maar daar eten ze niet van.

 

DE POEZEN : Onze 5 Pantoufpoezen krijgen in de ochtend droge korrels. Hier is geen specifiek merk dat een voorkeur geniet. Let wel , het zijn binnenpoezen, 4 gesteriliseerde dames en 1 senior gecastreerde kater.  We merken dat ze het liefst met vis lusten.  In de avond krijgen onze poezen natvoer. Na veel uitgeprobeerd te hebben is er duidelijk 1 merk dat ze liever lusten dan alle andere en dat zijn de blikjes van Sheba. Ze zijn bijna in alle grootwarenhuizen te verkrijgen. Wie aan prijsvergelijking doet zal merken dat hetzelfde product in de Albert Heyn ruim 1€ per doos goedkoper is. We verbruiken 10 blikjes op een dag.

 

DE SCHILDPAD : Onze Samoer-Haai eet voornamelijk garnaaltjes. Hij is niet erg tuk op wat anders. Soms leggen we ook wel eens een stuk groente of fruit , doch daar bedankt hij voor.

 

DE VALKPARKIETJES : Zij krijgen aangepaste graantjes voor parkieten en soms ook eens smulsticks tussendoor. Groenten en fruit daar pikken ze wel wat aan maar het opeten vinden ze maar niets.

 

MATERIAAL DONEREN

 

Wil je graag materiaal doneren, neem dan vooraf contact op om te horen wat we kunnen gebruiken.

Welk materiaal hebben we regelmatig nodig :

° weidepalen en bedradingen

° dierenhokjes in goede staat 

° dekens en handdoeken (momenteel voldoende)

° medisch materiaal (compresjes, thermometers, windels, …….)