Sanctuary Pantouf

Liefde voor dieren

Ons initiatief is gegroeid vanuit onze passie en liefde voor dieren, voor natuur, voor alles wat leeft.  Nadat we ruim 15 jaar geleden het leven in de stad inruilden en een boerderijtje kochten, was het vanzelfsprekend voor ons dat daar ook dieren en veel groen bij hoorden. 

 

 

We stelden vast dat het leven tussen en met de dieren niet alleen een grote invloed had op ons , maar ook op onze kinderen en hun vriendjes.  

 

 

Spelen , rennen, springen in de plassen, tuimelen in het gras, af en toe eens een prik door een netel,  klimmen in de bomen, knutselen met takken en bloemetjes,..of gewoon even zitten en kijken wat er allemaal leeft op de grond, onder de grond, in de lucht....even op adem komen met onze blote tenen stevig in de aarde.

 

En ook zorg dragen voor de dieren, verwondering en vreugde bij een geboorte, verdriet en rituelen bij een afscheid, tegen hen praten als het even niet mee zit of hen gewoon een verhaal vertellen in de wei,.....

 

Op ontdekking gaan, exploreren, leren , heel veel leren,.... over de planten, over de dieren, over zich zelf.....

Nieuwe dingen proberen, grenzen verleggen. Je zelf ontdekken, zo veel groter dan een mier , zo veel kleiner dan een paard....   

 

Medio 2015 besloten we om onze "hobbyboerderij" om te toveren in een beleefhoeve waar nog meer kinderen en jongeren samen met ons de natuur kunnen proeven, voelen, ruiken !  

Zo ontstond  BELEEFHOEVE PANTOUF, een jaar later kreeg onze werking de structuur van een vzw.

 

Hoe komen we aan de naam Pantouf ?

Enkele weken nadat we ons in 2005 op de hoeve installeerden trokken we op avontuur door onze wildernis aan onkruid, doorns, distels en struiken. We  vonden we het lichaam van 2 dode lammetjes. Ze zagen er intact uit . 

We startten meteen een zoekactie en vonden een ram en 2 ooien met nog 2 lammetjes. 

Ze bleken achtergelaten, niet meer gewenst, we mochten " er mee doen wat we wilden".

Verder dan een kopstoot van ooi Jolie die Yelle in haar kinderjaren meters acherover deed stuiteren, reikte onze kennis over schapen niet.  Maar ze hadden ons hart al veroverd en we besloten om ons over hen te ontfermen.

De ooien waren opnieuw zwanger.

Algauw werden nieuwe lammetjes geboren en stelden we vast dat 1 ooi geen melk kon geven. Het mysterie waarom er 2 lammetjes dood waren gegaan was hierbij ook meteen opgelost.

 

Pantouf was één van de  twee lammetjes dat bij ons geboren werd en met de fles moest groot gebracht worden. Een jaar later bij de uitbraak van de ziekte Blauwtong in het land, werd ook Pantouf  niet gespaard. Ze werd ziek en ondanks alle goede zorgen van ons en van de veearts overleefde zij dit niet.

Daar zij altijd een plekje bij ons verdient noemen wij onze beleefhoeve graag naar haar.

 

Haar zusje Kirikou konden we bij ons houden tot 2016. Het was ons lachende schaap, altijd klaar om geaaid te worden. Kirikou kreeg de eer om model te staan van ons logo.

 

Sanctuary Pantouf

Op een boerderij wonen dieren en dat is bij ons niet anders.

Toch , midden in een agrarisch gebied, omringd door  boerderijen voelt het woord "boerderij" voor ons niet juist.

Boerderij is steeds gekoppeld aan een commerciële activiteit waar dieren de dupe van zijn.

Bij ons worden geen dieren naar een slachthuis gebracht , er wordt evenmin gefokt.

Daardoor mislopen we wel wat subsidies. Bij ons wint de passie het van handel en winstbejag.

De dieren die op de beleefhoeve wonen komen (bijna) allen uit dierenopvanginitiatieven.

Ze krijgen een forever home waar ze zo veel mogelijk gewoon zich zelf mogen zijn.

 

Tijdens onze zoektocht naar een benaming voor onze dierenwerking kwamen we bij het woord "sanctuary" terecht.

 

"An animal sanctuary is a facility where  animals are brought to live and be protected for the rest of their lives. Unlike animal shelters,  sanctuaries do not seek to place  animals with individuals or groups, instead maintaining each  animal until its natural death. However, they can offer rehoming services."

 

Behalve het feit dat wij geen "rehoming services" aanbieden, vinden wij ons helemaal terug in de bovenstaande definitie.

Huis- en weidedieren mogen bij ons wonen tot ze een natuurlijke dood sterven. Bij ernstige en niet meer te genezen ziektes  beslissen wij in overleg met de veearts/dierenarts om dieren uit hun lijden te verlossen.

 

Doordat we op Beleefhoeve Pantouf vzw, behalve onze dierenwerking, ook een educatief aanbod én een zorgaanbod hebben voor kinderen en jongeren,  denken mensen soms dat wij een kinderboerderij zijn.

Dat zijn we niet.

We zijn niet publiek toegankelijk, we baten geen cafetaria uit, er is geen speeltuin, ….

Om onze sanctuary te bezoeken moet je steeds een afspraak maken.

Het bezoek is ook enkel in kleine groep toegestaan én onder begeleiding van één van onze vrijwilligers. We maken deze keuze om de rust van alle dieren te garanderen en om voldoende tijd te maken om alle vragen van bezoekers te beantwoorden.

Wil je ons graag eens een bezoek brengen, aarzel niet om contact op te nemen. 

Animals are friends not food

 

Door elke dag sensitief met dieren bezig te zijn, door de media te volgen , door het mijmeren met jongeren over dieren en hun welzijn , voeding en duurzaamheid groeide meer en meer  het besef dat dierenwelzijn en consumptie  van dierlijke producten niet samen gaan.

Zolang mensen winst kunnen maken door dieren te gebruiken zal uitbuiting en mishandeling steeds blijven voort bestaan. Vraag wordt aangewakkerd door reclame en andere stunts,  het aanbod om aan die vraag te voldoen is inmiddels geresulteerd in grote dierenfabrieken.  Wanneer honderden dieren samen gehokt worden , kan er gewoon geen sprake zijn van dierenwelzijn. 

 

Reeds in 1965 vroeg de Britse regering aan bioloog Brambell om een definitie te formuleren van dierenwelzijn.

Dat leidde tot de bekende "vijf V's" van Brambell

                        Vrij van honger en dorst

                           Vrij van fysiologische ongemakken

                              Vrij van ziekte en pijn

                                   Vrij van angst en stress

                                        Vrijheid om zo natuurlijk  mogelijk te leven 

 

Hoewel er ook tegenstrijdigheden schuilen in deze vijf V's,  werd reeds 50 jaar geleden een mooie basis gelegd.

Doch blijven economische en politieke belangen primeren en tot op heden worden dieren nog te vaak als "product" beschouwd en niet als gelijkwaardige levende wezens. 

Nochtans , wie de tijd neemt om dieren lief te hebben , zal al gauw merken dat deze pijn kunnen voelen, dat deze gevoelens hebben alsook intelligent zijn.

 

Wat er zich achter vele muren van slachthuizen afspeelt, daar kijken we liever niet naar. Zelf worden we daar diepdroevig van.

De keuze om geen dierlijke producten aan te bieden op beleefhoeve Pantouf vzw is dan ook een logisch gevolg dat tot op heden veel verwondering met zich mee bracht en nog steeds groeien we hier in verder.

 

 

 

Wil dat zeggen dat op Beleefhoeve Pantouf vzw enkel mensen terecht kunnen die een vegan levensstijl hebben?

Neen, natuurlijk niet , iedereen is welkom.

 

Indien onze bezoekers dit wensen, gaan wij graag in gesprek over dierenwelzijn en duurzame voeding.

Desgevallend lichten wij onze standpunten toe, laten bij gelegenheid al eens een veganlekkernij proeven en staan met plezier klaar om onze ervaringen over 100% plantaardig eten te delen.

 

Respect staat bij ons centraal en dat is ook zo in de discussie over dierenwelzijn en duurzame voeding.

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     (foto van Eva vzw)

 

 

Maak kennis met onze sanctuary bewoners

TOA       DALTON    UALAN    MAI   (in volgorde van de foto's)

Onze honden zijn ieders hartendiefjes.  

Elk hebben ze een bijzonder verhaal. 

Dalton, Ualan en Toa werden geadopteerd uit het asiel van Tienen.

Dalton zat er als puppie maar is inmiddels onze senior.

Toa was nog niet gesteriliseerd maar daar zorgden we zelf voor.

Mai is onze puber, ze kwam vorig jaar over gevlogen uit Spanje alwaar ze in een dierenasiel verbleef. Dankzij de vzw Spanish Dogs Rescue konden we Mai in onze sanctuary een forever home geven.

 

JUUL , FLOCON , BOLLEKE , …. en hun vriendinnetjes

In de sanctuary hebben alle kippetjes een naam. Momenteel scharrelen er 7 kippetjes.

Behalve Juul werden alle kippetjes geadopteerd via de vzw Red een Kip - locatie Meerhout.

Deze kippen komen uit de eierfabrieken waar ze op elkaar geplakt moeten leven, gemanipuleerd voedsel krijgen waardoor ze aan de lopende band eieren leggen, waar ze op de leeftijd van 18 maanden richting slachthuis vertrekken.

Bij aankomst hebben ze vaak geen pluimen meer, hun kam is amper roze, …. kunnen zo een zieke kippen wel gezonde eieren leggen ?

De kippen herstellen doorgaans goed, we merken wel dat ze sneller ziek worden dan onze Juul.

Juul is de enige kip die niet uit de eierfabriek komt. Eigenlijk weten we niet van waar ze komt. Na een storm belandde ze in onze wei, ze woont nu al 7 jaar in de sanctuary.

 

 

TOFU   IKIGAI   COUSCOUS    SUSHI
Geheel onverwacht belandden in er september 2015 plots een gezinnetje poezen in de Pantouftuin. Een zwerfkat kreeg er 4 kittens. We konden ze na wat kunstgrepen vangen in de bench en hebben moeder en kittens 10 weken lang verzorgd zonder dat ze te veel hinder hadden mens en dier.  Na 2 dagen was er 1 kitten op onverklaarbare wijze verdwenen. De dierenarts sluit niet uit dat mama haar kitten opat.

De nacht na de vangst , vonden we nog een klein poesje, een hele vlooienbol,  van enkele weken oud.  Ze kon al zelfstandig eten en we hielden haar binnen om haar te laten wennen aan een leven in huis met hond en kind.

Na 10 weken verzorging bleken alle kittens  dametjes te zijn.

De zwerfpoes en 4 kittens (3 + 1) werden allen op onze kosten gesteriliseerd.

We doopten de zwerfpoes Free en lieten haar weer genieten van haar vrijheid. Nu woont ze bij de buurvrouw die zich liefdevol om haar bekommert.

Daar eerdere poezen op de hoeve maar een kort leventje hadden - koning auto op de weg ….. werden deze  kittens binnenshuis groot gebracht.  Het zijn echte genietertjes maar ze houden niet zo van ongekende mensen.

 CAVA
Cava , ons paardje, is een bijzonder verhaal.

We zochten gezelschap voor pony Fleur en zagen bij toeval een oproep waarbij dit paard te koop werd aangeboden.

We doen dit niet gauw en zijn geen voorstanders om een paard zo maar uit de hand te kopen.

Ze  zag er erg ongelukkig uit, ze was bang, ging lopen van haar verzorgers in de wei, struikelde over haar eigen hoeven, werd met de zweep geslagen toen ze ons wilden tonen dat ze mooi kon draven, aanrakingen aan het hoofd kon ze niet verdragen .....  

We besloten dit paardje een forever home te geven op onze sanctuary en veranderden haar naar naam in Cava.

Het heeft een tijdlang geduurd alvorens ze mensen weer vertrouwen kon en soms is ze nog erg op haar hoede.

Desondanks kan ze genieten van knuffels en massages.

Nooit geen zweep meer, nooit geen bit meer tussen de kiezen, ….

 

DISTEL     NETEL     KLAVER

Sinds augustus 2015 huppelen ook onze 3 bokjes Netel, Distel en Klaver in de weide. Ze werden gered van de slacht.

Zoonlief ging  met de school op plattelandsklasse en was helemaal vertederd door de kleine bokjes (toen maar enkele weken oud) die hij er in de armen hield.

Helaas werd tijdens plattelandsklasse niet het hele verhaal verteld.... deze lieverds, 3 jongetjes, zouden naar het slachthuis gebracht worden.

Geitjes geven melk waar je kaas van maakt , maar waar dienen bokjes voor ?

We besloten de boer te bellen en als gebaar naar onze zoon toe, dat je ook bokjes een fijn leven geven kan, besloten we dat ze naar onze sanctuary mochten komen.

De kleintjes zijn ondertussen stevige kerels geworden die ons op de proef stelden tijdens hun pubertijd maar inmiddels zijn ze super lief.

Overdag lopen ze met de kippetjes mee op de weide en elke avond gaan ze naar hun eigen nachtverblijf.

 

 

FLEUR        KYNON      TORQUIL

Pony Fleur komt niet uit opvang en ze werd goed verzorgd bij haar vorige eigenaars.  Door omstandigheden zochten ze een nieuwe woonplek voor haar en dat is onze sanctuary geworden.  Fleur is onze eerste pony.  Een echte hartendievegge.  Deze winter werd ze voor de 3de keer op rij ziek. Vuurwerk bij oudjaar heeft haar erg doen schrikken waardoor ze door haar pijn heen rende , haar toestand ging nadien zienderogen achteruit.  Fleur is door het oog van de naald gekropen, we dachten ook even dat we haar niet meer konden helpen.  We zijn blijven doorzetten, balans zoeken tussen ons brein en ons hart.... we hebben haar er doorheen geholpen , samen met haar wilskracht zijn we er voorlopig geraakt.  De behandeling heeft 4 maanden geduurd, elke dag medicatie. Ze kreeg ook shiatsumassages , rust, knuffels, ….  en een streng aangepast dieet. De andere pony's diëten mee, het groepsgevoel is erg belangrijk bij paarden en pony's.

Kynon en Torquil werden beiden geadopteerd uit het Opvang-en zoogdierencentrum in Zolder.

Kynon is al een oude knar met hengstenstreken en  hij is superlief. Hij is al op leeftijd en dat is ook de reden waarom hij in opvang belandde.  Gelukkig mag hij bij ons gewoon oud worden zonder verwachtingen.

Torquil is een jonge pony van 5 jaar  die mensenschuw was, maar hij is heel nieuwsgierig en wil alles gezien hebben. Ondertussen legde hij al een hele weg af en is hij een lieve knuffelpony geworden.

BARABAS      GOBELIJN    PHYNTIS VAN SPARTA      JEANNE D'ARC

Sinds de herfst van 2015 wonen in en rond onze poel en weides 4 eendjes. 

Ook de  eendjes werden geadopteerd bij Red een kip vzw - locatie Meerhout

Ze genieten van een rustig levendje hier op de Panfouf sanctuary.

BAS     LOUP   WOLF    LILY

In de sanctuary  grazen er 4 bejaarde schaapjes waarvan 1 ooi en 3 hamels. 

De schaapjes zijn het begin geweest van deze sanctuary.

We weten dat we ze geen jaren meer bij ons gaan hebben. Dat stemt ons droef. Anderzijds hebben ze het hier goed gehad en bleven ze gespaard van het lot van velen soortgenoten.

Ook zij krijgen graag een knuffel.

SAMOER - HAAI

In onze sanctuary is ook een kleine waterschildpad die inmiddels al heel wat minder klein is.

Vaak worden deze diertjes als geschenk gegeven maar zijn ze ongewenst. Lief wanneer ze klein zijn, doch een last wanneer het verblijf proper moet gemaakt worden en wanneer ze groeien en een groter verblijf nodig hebben.

Onze Haai kan in onze sanctuary blijven wonen.

GUUS        FONS

Guus en Fons wonen nog niet op onze sanctuary. Ze worden momenteel nog verwend bij Forrest & Friends vzw, een opvangplaats voor varkentjes en hanen , alwaar er ook met veel liefde voor de dieren gezorgd wordt.

Binnenkort komen Guus en Fons naar hier. We zijn ze al regelmatig gaan bezoeken en onze jongeren en vrijwilligers vinden ze nu al superlief !

YAKARI

Het is al 10 jaar geleden dat deze knapperd uitgeput op onze sanctuary , bijna letterlijk, uit de lucht kwam vallen.

Deze valkparkiet is geen inheemse vogel en kan onze winters niet overleven.

We besloten hem een forever home te geven,  weliswaar in een kooi.

In overleg met de dierenarts gingen we op zoek naar een vriendje voor Yakari. Nog steeds zijn Yakari en zijn matje Watou onafscheidelijk.

We hopen dat de import en het kweken met exotische vogels in ons land stopt. Geen enkele vogel zou in een kooi moeten leven.

EN TENSLOTTE ONZE TALRIJKE KOESTERGASTEN…

 

Regelmatig hebben we koestergasten... elke dag eigenlijk. Soms zijn er ook koestergasten gewond of brengen mensen uit de buurt een gewond inheems diertje binnen. We gaan dan altijd na of we het dier zelf kunnen laten aansterken en weer vrij laten op de plaats van de vondst. Indien het dier te verzwakt is of te zwaar gewond , brengen wij het met veel liefde naar het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek  alwaar het de nodige medische verzorging toe gediend krijgt.

Dierenmeter of peter worden , dat kan !

 Word jij graag meter of peter van één van onze Pantoufdieren? 

Goed nieuws, vanaf 15/5/2018 kan dat !

 

Eerst even een woordje uitleg over het PETER- en METERSCHAP.
Onze dieren komen grotendeels uit opvang en krijgen een "forever home" op de hoeve.

 

Ze krijgen hier de nodige zorgen en een aantal dieren worden vrijblijvend ingezet tijdens onze activiteiten binnen ons
educatief - ,alsook ons zorgaanbod.
Met vrijblijvend bedoelen we écht vrijblijvend !
De dieren hebben steeds de mogelijkheid om niet deel te nemen aan activiteiten.

 

Voor een jaarlijkse bijdrage van minstens 20€ (= 1,65 €/maand) kan je meter of peter worden van je dier naar keuze.
Al onze dieren staan op bij onze Pantoufmedewerkers vermeld.
Er kunnen meerdere meters of peters per dier zijn.

Als METER of PETER
- ontvang je een mooie foto van jouw uitgekozen dier
- word je uitgenodigd op de jaarlijkse meter en peterdag
- word je als eerste mee op de hoogte gehouden als er belangrijk nieuws is over de gezondheid van jouw vriend
- word je als meter of peter in de bloemetjes gezet op onze website (wens je liever anoniem te blijven dan kan dat ook natuurlijk)
- ontvang je jaarlijks ons werkingsverslag zodat je goed op de hoogte blijft van wat er allemaal gerealiseerd werd het voorbije jaar op de hoeve.

 

 

Wil je graag onze werking steunen door meter of peter te worden?

Of wil je een meter- of peterschap cadeau doen aan een dierenvriend ?

Stuur ons en mailtje waarin je vermeld van wie je graag meter of peter wordt.

Jouw bedrag naar keuze , met een minimum van 20€ , stort je door op de Pantoufrekening 

BE 939 731 707 330 67
Vergeet ook hier niet te vermelden "peterschap (naam van het dier) van (naam van peter/meter) 

 

Hond Ualan heeft ook een meter :

Marjolein Peetermans vanaf mei 2018

Dit zijn de meters /peters van Cava  :

Arwen Geens   vanaf  mei 2018 

Sune Geens vanaf  mei 2018 

Saartje Hoeylaerts vanaf juni 2018

Dit zijn de meters/peters van Fleur :

Saartje Hoeylaerts  vanaf juni 2018

Chayenne Cordemans vanaf juni 2018

Ook Guus en Fons hebben trotse meters weten te versieren :

Sune is meter van Fons (sinds juli)

Nancy is meter van Guus (sinds augustus)

Amber is meter van Fons & Guus (sinds september)

Onze vrijwillige kampbegeleiders Babou, Camie en Maïté kregen een meterschap van één van onze diertjes cadeau.

Zo hebben pony Kynon, kusjeshond Dalton en bokje Netel elke een megatoffe meter sinds augustus.

Toa is superblij met haar peter :

Nolan Vanderloock (sinds juli)

En ook bij onze kippenfamilie zijn er al meters en peters .

Kippetje Simonia heeft sinds oktober als peter Albert Mathues 

Meter Greet Wilssens koos een naam die past bij onze stoere haan Sheldon (sinds oktober)

Ook zij en hun andere Pantoufdierenvrienden krijgen graag een meter of peter